Normal_mbo_eten

Gisteren maakte de minister Bussemaker van Onderwijs bekend dat zij de Centres of expertise die de afgelopen jaren in het kader van de prestatieafspraken financiering ontvingen, een jaar langer zal financieren. Al deze zestien Centres zijn positief beoordeeld door de Reviewcommissie Hoger Onderwijs en Onderzoek. Dit extra jaar geeft de Centres de tijd om door te bouwen aan hun succes en tevens andere financieringsbronnen aan te boren ten gunste van de verduurzaming van hun business model. Dat meldt Platform Bèta Techniek.

Op dit moment zijn er 113 Centra - samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden en andere publieke organisaties binnen het mbo en hbo. Een Centrum bestaat uit gemiddeld 35 bedrijven en organisaties, 375 studenten en 30 docenten. Gezamenlijk hebben de Centra jaarlijks een bereik van 4.500 bedrijven, 50.000 studenten, bijna 4.000 docenten en 83 mbo-instellingen en hogescholen. In de Centra staat naast het zorgen voor een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt het versnellen en vergroten van het innovatievermogen van bedrijven centraal.

Het beroepsonderwijs, het hbo én mbo, waagt zich al langer aan vernieuwingen en nieuwe denkwijzen om actueler en flexibeler te zijn. Nieuw en uniek is het model van langdurig intensief samenwerken, vanaf een start-up constructie uitgroeiend naar een scale-up opzet. Inmiddels zijn er zo’n 133 Centres of Expertise (hbo) en Centra voor innovatief vakmanschap (mbo), mede tot stand gekomen door cofinanciering vanuit het bedrijfsleven en vanuit het de overheid, met behulp van het Regionaal investeringsfonds mbo. Samen hebben deze 133 samenwerkingsverbanden een bereik van ruim 4500 bedrijven, 50.000 studenten, bijna 4000 docenten en 83 mbo-instellingen en hogescholen. Samen vormen zij een bron van dynamiek zoals het onderwijs in ons land niet eerder kende.

Om te blijven groeien, niet alleen in aantal maar juist ook in kwaliteit, is een grootschalige professionaliseringsslag voor en door Centra gewenst. Een groep van Centra heeft hiervoor de eerste aanzet gedaan door het opzetten van een kennisnetwerk onder de naam Katapult. Katapult wordt het netwerk voor aanjagers van de kennis voor morgen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids