Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

Een scheiding heeft grote impact op de kinderen. Veel kinderen voelen zich alleen wanneer hun ouders gaan scheiden. Villa Pinedo is daarom gestart met het buddysysteem waarbij een kind met gescheiden ouders wordt gekoppeld aan een student die in dezelfde situatie heeft gezeten. Dat meldt EenVandaag.

Oprichtster van het buddysysteem Marscha Pinedo, kindertherapeut en zelf kind van gescheiden ouders, laat weten dat het idee voor de buddy's ontstaan is vanuit het feit dat veel kinderen zich alleen voelen wanneer ouders gaan scheiden. “Ze moeten vaak een kant kiezen of komen tussen de ouders in te staan. Een buddy is een luisterend oor en kan adviezen geven”, legt Pinedo uit in gesprek met EenVandaag.

Jan Buitelaar, hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie, is van mening dat het buddysysteem op veel grotere school uitgevoerd moet worden. “Dit is voor een kind veel beter in de verwerking. Een echtscheiding is vaak enorm stressvol voor een kind. Ze kunnen enorm ongelukkig worden”, aldus Buitelaar in EenVandaag.

De buddy is bedoeld voor kinderen tussen de 12 en 24 jaar met gescheiden ouders, die zich wel eens alleen, boos, verdrietig en onbegrepen voelen en het fijn vinden om met een andere jongere met gescheiden ouders ervaringen uit te wisselen. Studenten die in aanmerking willen komen om buddy te worden moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze tussen de 18 en 24 jaar oud zijn, gescheiden ouders hebben en een sociaal-maatschappelijke opleiding volgen, zoals maatschappelijk werk, pabo of pedagogiek.

Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen en volwassenen bewust maken van wat er in hun hoofd en hart omgaat. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids