Logo_mbo_raad

MBO Raad-voorzitter Ton Heerts ziet niets in het voorstel van de partijen CDA en PvdA om het vak maatschappijleer verplicht te stellen in het mbo. Dit zei Heerts gisteren in een interview op Radio 1. Dit meldt de MBO Raad.

Heerts ageert tegen de huidige politieke opvattingen over het mbo. “Laat de politiek ophouden met het mbo steeds te zien als reparatieonderwijs voor wat er thuis, op straat, in de kinderopvang en het basis- en voortgezet onderwijs is misgegaan.” Hij vindt dat de politiek moet ophouden telkens nieuwe verplichtingen op te leggen aan het mbo. Dat werkt alleen maar averechts. Bovendien zijn mbo-scholen nu druk bezig om invulling te geven aan de burgerschapslessen. Volgens Heerts is dat ook de plek waar studenten hun kritische denkvaardigheden verder ontwikkelen. 
 
Maatschappijleer wordt al aangeboden op het middelbaar beroepsonderwijs maar is geen verplicht vak. Volgens CDA en PvdA zouden mbo’ers minstens een jaar maatschappijleer moeten krijgen tijdens hun opleiding van een bevoegde docent “die niet wegloopt voor een moeilijk gesprek”. Dan leren jongeren kritisch denken en ontwikkelen zij naast hun eigen identiteit ook een positieve houding tegenover de democratische rechtsstaat. Dat is de beste manier om jongeren bestand te maken tegen radicale ideologieën, denken de partijen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids