Normal_geld_rekenmachine

Alle mbo-instellingen samen hebben vorig jaar een exploitatieresultaat geboekt van 182 miljoen euro. Dat is bijna vier procent van de inkomsten. De reserves zijn daardoor toegenomen, en de schuldenlast is gedaald, blijkt uit cijfers van DUO. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

Het eigen vermogen van het mbo groeide van 2,2 naar 2,4 miljard euro. De langlopende schulden daalden met 138 miljoen euro naar een totaal van 985 miljoen euro. Voor het eerst in acht jaar zijn ze onder een miljard gezakt.
56 van de 61 mbo-instellingen stonden in de plus. Hiervan hielden de roc’s gemiddeld vier procent van de inkomsten over, de aoc’s twee procent en de vakscholen meer dan zeven procent. De grootste absolute boekwinst is voor het roc van Amsterdam met bijna 16 miljoen euro. Het Grafisch Lyceum Rotterdam is de meest vermogende mbo-instelling met meer dan 17 procent van de baten. 
 
Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, vindt dat de overheid een verkeerd beeld schetst. Op de website van de MBO Raad reageert hij: “De mbo-scholen hebben geen miljoenen op de plank liggen. Het woord winst is dan ook niet op zijn plaats.” DUO heeft het overschot van de jaarrekeningen van alle mbo-scholen bij elkaar opgeteld. Heerts vindt dat er naar de individuele mbo-instelling moet worden gekeken. Bovendien moeten scholen zich instellen op een veranderend beleid vanuit de overheid. “De opdracht is constant kwalitatief goed onderwijs te bieden in een steeds dynamischer omgeving. De mbo-scholen willen niets liever dan dat. Dat vraagt om het voeren van een verstandig meerjarenbeleid.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids