Normal_rotterdam_scheepvaart_en_transport_college

Het Scheepvaart en Transport College (STC) heeft lesprogramma's om moeten gooien omdat ze kampen met een groot tekort aan stageplekken. Door het tekort moeten tientallen leerlingen weer lessen volgen in plaats van stagelopen. De zeevaartschool gaat ervan uit dat de leerlingen vanaf januari wel terecht kunnen op een stageplek. Dat meldt AD.

Normaal gesproken volgen de leerlingen de eerste helft van het schooljaar een stage. Vanaf januari keren de studenten terug in de schoolbanken. Door het tekort aan stageplaatsen heeft de school dit omgedraaid. De leerlingen die dus nu genoodzaakt zijn naar school te gaan kunnen vervolgens vanaf januari stage gaan lopen.

Het tekort heeft te maken met de groei van het aantal studenten op de school en minder werk bij belangrijke stage-aanbieders. Astrid Kee, lid van het College van Bestuur van de Zeevaartschool, is door het tekort aan stageplaatsen niet bang voor de baankansen van de studenten. Volgens Kee heeft uiteindelijk iedere afgestudeerde van het STC binnen drie maanden een baan.

In het mbo hebben meerdere opleidingen te maken met een gebrek aan stageplekken. Zo kunnen zorgopleidingen nauwelijks genoeg werkervaringsplaatsen vinden omdat zorginstellingen vanwege bezuinigingen geen gelegenheid meer hebben om studenten te begeleiden. In de detailhandel is het aantal stageplaatsen afgenomen door de faillissementen van grote winkelketens als V&D en Dixons. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids