Normal_vakcollege_vmbo_mbo

De werkloosheid in Duitsland bedraagt momenteel 6,1 procent, het laagste punt in zeker 25 jaar. Duitse werkgevers zitten volgens projectleider Duitsland Peter Schildkamp van samenwerkingsverband Euregio Gronau-Enschede te springen om vooral geschoolde vakkrachten. Direct aan de andere kant van de grens zouden in totaal al honderdduizend Duitse vacatures zijn. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Er zijn wel enkele knelpunten met het werken als Nederlander in Duitsland. Zo werken Nederlanders doorgaans veel meer met erkenning van verworven competenties en deelcertificaten, terwijl Duitsers echt een volledig vakdiploma willen zien. Daarnaast begrijpen Duitsers niet veel van de Nederlandse diploma's met titels als 'verzorgende niveau 3' en 'mbo-verpleegkundige niveau 4'. Volgens Schildkamp duurt de procedure voor erkenning van Nederlandse diploma's vaak te lang.

Nu Duitsland kampt met een groot tekort aan zorgwerkers, worden er wel projecten opgezet om Nederlandse zorgwerkers sneller een verkorte opleiding te geven via de Duitse zorginstelling Caritas. Ook zijn er initiatieven om Nederlandse mbo-scholieren een zorgstage in Duitsland te laten lopen. Volgens Schildkamp zou het helpen als het Nederlandse onderwijsministerie zich meer zou inspannen bij de autoriteiten in Duitsland.

Aan het werken in Duitsland of België zitten wel haken en ogen. Daarom hebben de Euregio's verschillende 'grensinfopunten' ingericht waar zij voorlichting geven over belastingen, pensioenopbouw en de ziektekostenverzekering. De Euregio's bereiden grenswerkers en bedrijven daarnaast voor op cultuurverschillen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids