Normal_roc_nijmegen

Het ROC in Nijmegen had een blinde vrouw niet mogen weigeren voor onderwijs. Volgens het College voor de Rechten van de Mens maakt het zich hiermee schuldig aan discriminatie en had het zich volledig moeten inzetten om onderwijs voor haar mogelijk te maken. Dat meldt de Gelderlander. 

Via het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (VAVO) wilde de 28-jarige vrouw haar diploma behalen voor vmbo-t. De VAVO is in principe voor iedereen toegankelijk. Toen het ROC haar weigerde stapte ze naar de rechter. Het College vindt dat de ROC haar beoordeelde op haar handicap en dat mag niet. Maar daar denkt de school anders over. De instelling is van mening dat het bieden van onderwijs aan een blind persoon te veel aanpassingen van de school vraagt. Die beredenering is volgens het College echter niet genoeg onderbouwd.

Het ROC voert altijd onderzoek uit op het moment dat iemand met een beperking daar onderwijs wil volgen. Naar aanleiding van het oordeel van het College zal de onderwijsinstelling hier nog eens grondig naar kijken. De Nijmeegse vrouw laat weten een nieuwe aanmelding bij de school te overwegen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids