Normal_radicalisering__mbo__vo__hbo__wo__radicaliserende_jongeren

In Rotterdam wordt een groot lesinstituut geopend door een organisatie van salafistische moslims. De omstreden organisatie heeft een voormalig roc-gebouw aangekocht. Radicaliseringsexperts zijn bezorgd over de komst van de nieuwe school, omdat het voeding zou kunnen geven aan radicalisering van moslimjongeren. Dat meldt NRC.

De organisatie heeft een complex van ruim 7000 vierkante meter gekocht voor 1,7 miljoen euro. De koop is getekend door de Egyptische Nederlander Nasr el-Damanhoury, voorzitter van stichting Al Waqf in Eindhoven. Deze salafistische organisatie is in opspraak omdat het buitenlandse 'haatpredikers' naar Nederland haalt.

Volgens inlichtingendienst AIVD verspreiden sommige salafisten een antidemocratische en onverdraagzame boodschap die kan leiden tot radicalisering. Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme aan de Universiteit Leiden, zegt dan ook dat daarom een salafistisch instituut onwenselijk is. Bakker zegt ook zorgen te hebben over de vermoedelijk buitenlandse financiering. “Is het bestuur vrij om te doen wat het wil of bepaalt men straks in Saoedi-Arabië wat in dit instituut gebeurt?”, vraagt Bakker.

Voor de aankoop van het gebouw in Rotterdam werd een buitenlandse constructie gebruikt. El-Damanhoury ondertekende de koopakte namens de An Nour Foundation, een onbekend vastgoedfonds met een postadres in Duitsland. Volgens de verkoper van het pand is het gefinancierd met geld uit het Midden-Oosten. Dat soort financiering is niet illegaal, maar druist wel in tegen de salafisme-aanpak van minister Asscher van Sociale Zaken. De minister wil dat salafistische organisaties transparant opereren. In dit geval zouden de gemeente Rotterdam en omwonenden niet op de hoogte zijn gebracht. De VVD-fractie van de Tweede Kamer gaat het kabinet om opheldering vragen over de kwestie.

© Nationale Onderwijsgids