Normal_jongeren2423

In de afgelopen jaren zijn steeds meer jongeren geweigerd door mbo-instellingen. Dat stelt Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Deze weigeringen zouden veelal gebaseerd zijn op ongegronde redenen. De jongerenorganisatie zegt daarom blij te zijn met het wetsvoorstel van minister Bussemaker van Onderwijs over de vroege aanmelddatum en toelatingsrecht voor het mbo. JOB heeft nu een brief gestuurd naar de vaste Kamercommissie onderwijs om het belang van het wetsvoorstel te benadrukken. Dat meldt JOB.

De jongerenorganisatie is van mening dat het wetsvoorstel van groot belang is, terwijl mbo-scholen twijfelen aan de toegevoegde waarde en uitwerking van het nu in behandeling zijnde wetsvoorstel. In het wetsvoorstel neemt Bussemaker maatregelen om mbo'ers beter te begeleiden van vmbo naar mbo. Op deze manier wil de minister uitval voorkomen. Hoewel de mbo-scholen achter de doelstelling van het wetsvoorstel staan, zijn zij bang dat de uitwerking ervan op grote problemen stuit bij studenten, onderwijsteams en scholen.

JOB is echter van mening dat het wetsvoorstel zal bijdragen aan het doorbreken van de huidige situaties op mbo-instellingen. “Wij constateren dat jongeren veelal geweigerd worden vanwege financiële motieven en op basis van uitvalrisico”, schrijft JOB in de brief. “De studenten die worden geweigerd, krijgen veelal te horen dat ze niet kunnen starten met de opleiding naar keuze vanwege hun leeftijd, een handicap of omdat ze ‘stapelaar’zijn. Een groot aantal studenten wordt tijdens de intake geconfronteerd met een capaciteitentest. Een test die door sommige scholen wordt ingezet als instrument om op af te wijzen.” De jongerenorganisatie stelt dat het onderwijs gelijk behoort te zijn voor iedereen en niet de ongelijkheid in de samenleving moet stimuleren.

De organisatie is van mening dat wanneer iemand de juiste vooropleiding heeft behaald op het voortgezet onderwijs zij bewijzen schoolbaar te zijn voor een mbo-opleiding. “Een ieder die hieraan voldoet, moet tenminste de kans krijgen te starten met een mbo-opleiding naar keuze. Dit werkt niet alleen uitsluiting tegen, dit werkt ook motiverend”, aldus JOB.

© Nationale Onderwijsgids