Normal_mbo_minister_bussemaker

De Rotterdamse bestuurders van Albeda en Zadkine hadden vergevorderde plannen om de twee grote ROC’s te laten fuseren, om daarna op te splitsen in kleinere én zelfstandige mbo-scholen. Het lokale bedrijfsleven en de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge stonden allemaal achter de plannen. Uit onderzoek van het online magazine Vers Beton blijkt dat minister Bussemaker van Onderwijs een rol heeft gespeeld bij het mislukken hiervan. Dat meldt Vers Beton.

De minister wilde alleen de mbo-scholen ondersteunen als er een overkoepelende bestuurslaag zou blijven. Dit betekende dat de twee grote roc's moesten fuseren, de ondernemingsraad van Albeda wilde dat voorkomen. De ondernemingsraad van Albeda gebruikte zijn instemmingsrecht bij fusies om de fusie tegen te houden, met expliciete steun van de minister. De minister liet daarmee zien wat de impact kan zijn van de Wet Versterking Bestuurskracht, die binnenkort in de Eerste Kamer ter stemming wordt gebracht en als doel heeft de medezeggenschap te versterken in het onderwijs.

Doorslaggevend voor de ondernemingsraad van Albeda om geen goedkeuring aan de plannen te geven, was een rapport van KPMG in het bezit van de redactie, waaruit blijkt dat de instellingen tussen 2013 en 2020 78 miljoen minder te besteden zouden hebben, hierdoor zouden vijf van de zeven scholen onder water komen te staan. De vorming van de mbo-scholen kostte 36 miljoen, waarvan 7 miljoen risico. De risico’s waren door KPMG hoog ingeschat omdat Den Haag de plannen niet ondersteunde.

Uit het onderzoek blijkt dat de minister op meerdere manieren niet welwillend was om mee te werken aan de plannen van de Rotterdamse mbo-bestuurders. De sceptische houding van de ondernemingsraad van Albeda kwam de minister daarom goed uit, en de medezeggenschap van de ondernemingsraad heeft vervolgens gewerkt. De verhoudingen tussen de twee roc’s zijn echter bekoeld en de lokaal zo gewenste zelfstandige mbo-scholen zijn er niet gekomen, zo blijkt uit de reconstructie.

Dankzij een geslaagde crowdfundingactie kon onderwijsjournalist Ronald Buitelaar de afgelopen maanden onderzoek doen naar het mislukken van de plannen van Zadkine en Albeda om kleinschalige mbo-scholen op te richten in Rotterdam. Vers Beton heeft de resultatengepubliceerd in een reconstructie.

© Nationale Onderwijsgids