Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Een leven lang leren is ook in het mbo van belang. Mbo'ers hebben net als studenten uit het hbo of de universiteit versterking van socialisatie en persoonsvorming nodig. Dit schrijft besturenorganisatie Verus in een brief aan de Onderwijsraad. Dit meldt Scienceguide.

Verus schrijft de brief naar aanleiding van het komend advies van de Onderwijsraad over de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt, met name in het mbo. Verus ziet het mbo als opleider voor beroep en vervolgonderwijs, maar ook als platform voor socialisatie en persoonsvorming. Een brede ontwikkeling en vorming van studenten is daarom belangrijk. Specifiek is aandacht voor regie op de eigen loopbaan belangrijk. 
 
De uitdaging voor het onderwijs blijft om op te leiden voor een deels onbekende toekomst. Volgens Verus is het van groot belang dat het beroepsonderwijs de aansluiting op de steeds dynamischer arbeidsmarkt behoudt. Hierbij zijn vaardigheden die maken dat studenten zich zo goed en snel mogelijk kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden belangrijk, zoals kritische denkvaardigheden, sociale en culturele vaardigheden, zelfregulatie en ondernemendheid. Ook het deelnemen aan netwerken is hierbij van belang.