Normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

In het noorden vindt steeds meer een uitwisseling plaats in stageplekken onder Nederlandse en Duitse mbo-leerlingen. Door de uitwisseling hebben de mbo-studenten meer kans op werk. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Zo’n 400 Nederlandse en 400 Duitse studenten in de zorgsector gaan over en weer stage lopen. Vorige week donderdag was hiervoor de aftrap in het provinciehuis Drenthe. De provincie Drenthe coördineert de Nederlands-Duitse samenwerking voor Drenthe, Groningen, Friesland en Noord-Overijssel. Deze tendens zette vorig jaar al in met zo’n 70 mbo-studenten die hun stage liepen in Duitsland.
 
Diploma’s zijn echter niet zomaar uitwisselbaar. Naast een verschil in de mate van theorie en praktijk, is er ook verschil in niveau. Nederlanders krijgen meer theorie op de opleiding dan Duitsers. Daarnaast bestaat er in Nederland zorgopleidingen op mbo 2-, 3- en 4-niveau. Duitsland is meer praktijkgericht en kent directe opleidingen voor (kinder)verpleegkundige en ouderenverpleegkundige. Hiervoor is dus goede afstemming nodig tussen beide landen.
 
Door het laatste jaar van hun zorgopleiding stage in Duitsland te lopen, verleggen mbo-studenten de grenzen met het zoeken naar werk. De samenwerkende scholen en zorginstellingen leggen nadruk op de begeleiding van studenten en introductieprogramma’s. Ook de taal is belangrijk: als afgestudeerden in Duitsland willen werken, moeten zij de vaktaal in ziekenhuizen goed beheersen.
 
© Nationale Onderwijsgids