Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Zaterdag zijn docenten van tien Nederlandse mbo-scholen voor twee weken naar China vertrokken om het middelbaar beroepsonderwijs van dat land te leren kennen. In 2017 komt China het mbo in Nederland bekijken. Doel is om een duurzame samenwerking binnen het mbo op te zetten tussen beide landen. Dit meldt EP-Nuffic.

Het 'Sino-Dutch Shadowing Programme' wil dat Nederland en China elkaars middelbaar beroepsonderwijs leren kennen en ervan leren. Negentien docenten van tien Nederlandse mbo-scholen lopen twee weken mee op een Chinese mbo-school in de provincie Jiangsu. Daarnaast verzorgen ze workshops en presentaties over hun vakgebied, het Nederlandse onderwijssysteem en samenwerking met het regionale bedrijfsleven. In 2017 komen elf Chinese mbo-scholen naar Nederland om hetzelfde te doen. Het doel van het tweejarige programma is om de samenwerking tussen het Nederlandse en het Chinese mbo te versterken en om op termijn docenten en studenten uit te wisselen. China is met name geïnteresseerd in toerisme en hospitality, ICT en creative industries, landbouw en health and care.  
 
Het programma vloeit voort uit de onderwijsdialoog tussen China en Nederland, die sinds 2013 jaarlijks plaatsvindt. De Chinese overheid wil het beroepsonderwijs in het binnenland hervormen door een beter arbeidsperspectief te creëren voor de studenten. Dit kan door studenten eerder in de praktijk te laten leren en stage te laten lopen. Hierin is Nederland een voorbeeld voor China. Nederlandse studenten hebben door de samenwerking meer kans op een buitenlandstage en daarmee op een goede baan. Ook het bedrijfsleven profiteert doordat het makkelijker contacten kan leggen met de lokale bedrijven in China.
 
EP-Nuffic voert het programma uit met het Neso-kantoor in Beijing, de MBO Raad en de Chinese overheid. De overheden van beide landen financieren het programma. 
 
© Nationale Onderwijsgids