Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Bij de Onderwijsinspectie komen veel vragen binnen over de mogelijkheden om correct om te gaan met onderwijstijd in relatie tot het bieden van een passend aanbod aan jongeren met een extra ondersteuningsbehoefte. Daarom heeft de inspectie een Servicedocument opgesteld, dat de kaders biedt waarbinnen afwijkingen van de wettelijke normen met betrekking tot onderwijstijd mogelijk zijn. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

Sommige jongeren hebben een extra ondersteuningsbehoefte, bijvoorbeeld vanwege gedragsproblemen, een bijzondere thuissituatie of andersoortige kwetsbaarheid. Deze jongeren lopen het risico om uit te vallen zonder afgeronde opleiding of goed arbeidsperspectief.

De inspectie heeft in overleg met het ministerie van Onderwijs en de MBO Raad het Servicedocument opgesteld. Dit document is primair geschreven voor bekostigde instellingen. De strekking geldt echter ook voor niet-bekostigde instellingen, maar op het punt van het wettelijk verplichte aantal uren onderwijstijd en de mogelijkheid tot afwijking daarvan gelden soms andere wettelijke eisen. Het document is hier te bekijken.

© Nationale Onderwijsgids