Normal_studenten

Voor afgestudeerden van het mbo is het steeds moeilijker om een baan te vinden in het beroep waarvoor hij of zij is opgeleid. Banen op mbo-niveau zouden steeds meer verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, meldt de Algemene Onderwijsbond. 

Het verdwijnen van banen voor mbo’ers zou volgens het rapport komen door de automatisering van werkzaamheden en het verplaatsen van werk naar lageloonlanden. De onderzoekers bestudeerden in opdracht van het ministerie van Onderwijs hoe deze polarisatie de aansluiting tussen opleiding en beroep sinds 1996 heeft veranderd.

In het rapport wordt geschreven dat in de afgelopen twintig jaar de aansluiting van mbo-diploma’s op een specifiek beroep sterk is verslechterd. Het gevolg is dat afgestudeerden van de mbo-scholen in een beroep terecht komen met een lager loon.

De onderzoekers constateren eveneens grote verschillen tussen opleidingen. Studenten van opleidingen in transport en logistisch, techniek en gezondheidszorg krijgen vaak een baan waar ze voor hebben geleerd. Voor studenten van commerciële en economische richtingen is de situatie minder rooskleurig. Vooral mbo’ers van niveau 1, 2 en 3-opleidingen vinden minder vaak een baan in het vak waar ze jarenlang voor geleerd hebben.

© Nationale Onderwijsgids