Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas pleit voor meer aandacht voor digitale vaardigheden in het basisonderwijs. Maar volgens Lucas moeten ook leerlingen in het mbo leren ontwerpen en programmeren, zodat zij robots begrijpen en de baas kunnen blijven. Dat meldt NU.nl.

Minister Bussemaker van Onderwijs zou haar beleid moeten aanpassen aan de robotisering, vindt de VVD. Volgens Lucas is het onderwijssysteem erg star. “Het is raar dat ouderwetse mbo-opleidingen met belastinggeld worden gefinancierd terwijl je voor nieuwe ontwikkelingen naar een private opleiding moet”, zegt Lucas. Mbo'ers zouden moeten leren ontwerpen en programmeren, vindt de partij. Volgens de VVD vinden hoger opgeleiden vaak hun weg wel en scholen zich gemakkelijker om.

De VVD is van mening dat het de regering aan bestuurlijke moed ontbreekt en heeft daarom zelf een agenda opgesteld om Nederland voor te bereiden op de toenemende digitalisering. Zo moet Nederland een voorland worden waar radicale innovatie alle ruimte krijgt. Ook het sociale stelsel moet volgens de partij op de schop. Opleidingsfondsen moeten niet worden gekoppeld aan werkgevers, maar aan het individu zodat omscholing eenvoudiger wordt. De arbeidsmarkt zou dan makkelijker in kunnen spelen op robotisering. 

© Nationale Onderwijsgids