Normal_pesten23423

Op vrijdag 15 april wordt op meer dan 450 mbo's en middelbare scholen de International Day of Silence georganiseerd. Op deze dag protesteren leerlingen tegen pesten door de hele dag te zwijgen. De antipestdag wordt in Nederland voor de derde maal gehouden en wordt geïnitieerd vanuit het COC, zo meldt de organisatie.

Op deze antipestdag worden door zwijgende leerlingen visitekaartjes uitgedeeld met de volgende tekst: ‘Jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn hoor je niet vaak, omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten.’ De visitekaartjes zijn afkomstig uit actiepakketten die gratis besteld konden worden via het Gay-Straight Alliance (GSA) Netwerk van het COC. Deze bevatten naast visitekaartjes onder andere materiaal voor campagneposters en informatiebrieven voor docenten en schoolbesturen.
 
De International Day of Silence wordt in de Verenigde Staten al sinds 1996 gehouden. De antipestdag is daar en in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland al jaren een succes op duizenden scholen.
 
Eén op de tien scholieren krijgt te maken met pesten. Van de jongeren die openlijk voor hun geaardheid uitkomen wordt meer dan de helft gepest. Op honderden scholen hebben leerlingen en docenten daarom een Gay-Straight Alliance (GSA) opgezet. Dat zijn clubjes van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en heteroseksuele leerlingen en docenten die samen seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar maken. Het NJI en het RIVM hebben het project opgenomen in hun database van effectieve jeugdinterventies. 
 
© Nationale Onderwijsgids