Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Steeds meer mbo'ers hebben moeite om schoolboeken en andere materialen te bekostigen. Sinds dit jaar krijgen ouders hiervoor minder geld vanwege de invoering van een nieuwe wet. Het verschil met vorig jaar kan daardoor oplopen tot 550 euro. Dit meldt de Volkskrant.

Mbo-scholen en gemeenten zien steeds vaker dat mensen een aanvraag doen voor financiële steun voor schoolkosten. Dit is een gevolg van de afschaffing van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdragen (WTOS). Ouders die in het oude systeem de maximale bijdrage ontvingen, gaan er met het nieuwe systeem 550 euro op achteruit, wat neerkomt op een bedrag van maximaal 116 euro in plaats van 690 euro per jaar.
 
Uit de eerste resultaten van een onderzoek van minister Bussemaker van onderwijs blijkt dat vooral de reiskosten moeilijk op te brengen zijn. Bussemaker heeft al beloofd dat vanaf volgend jaar hiervoor een vergoeding komt. Daarnaast vindt zij dat scholen zelf ook kostenbesparend te werk kunnen gaan door lesmaterialen tweedehands in te kopen via bijvoorbeeld Marktplaats.
 
De MBO Raad en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben al eerder aan de bel getrokken bij het kabinet. In een pamflet hebben zij gevraagd om de onderwijsbenodigdheden volledig te compenseren voor alle minderjarige studenten in het mbo. 
 
© Nationale Onderwijsgids