Logo_logo_landstede

Mbo-instelling Landstede scoort nog steeds niet voldoende op onderwijskwaliteit en financieel beleid. De school met locaties in Zwolle, Raalte en Harderwijk staat al jaren onder toezicht van de Onderwijsinspectie. De school is op de goede weg vindt de inspectie maar er moet nog steeds hard gewerkt worden aan verbeteringen.

De inspectie oordeelde eerder dat de school zowel in het onderwijsaanbod als op financieel en bestuurlijk vlak grote problemen kent. Daarbij zou het College van Bestuur van de onderwijsinstelling destijds te weinig initiatief tonen om verbeteringen door te voeren. Ook constateerde de inspectie spanningen binnen het bestuur. Sinds de bestuurswisseling in 2015 is echter een positieve omslag zichtbaar in de organisatie van de school. De resultaten hiervan zijn echter nog niet meetbaar, zegt de inspectie.
 
De inspectie onderzocht steekproefsgewijs 5 van de in totaal 95 opleidingen van de school. Daaruit concludeerde de inspectie dat de kwaliteit van de examens en de manier waarop de school de vorderingen van studenten bijhoudt nog onder de maat is. Ook financieel loopt Landstede nog te veel risico vindt de inspectie. De school heeft minder financiële buffers dan vereist. Hoewel de cijfers goede vooruitzichten op dat vlak voorspellen wordt het verscherpt toezicht het komende jaar nog gehandhaafd.
 
De inspectie benadrukt dat het onderwijs bij Landstede niet overal onvoldoende is. Zo kreeg een van de onderzochte opleidingen het predicaat 'goed'. Het aantal studenten dat afstudeert bij de opleidingen is goed en op studenttevredenheid scoort de school zelfs beter dan gemiddeld. De tevredenheid van de medewerkers ligt daarentegen wat lager dan het landelijk gemiddelde. De school neemt verschillende maatregelen om de kwaliteit en de organisatie te verbeteren. Bestuursvoorzitter Theo Rietkerk van Landstede verwacht dat de resultaten hiervan snel zichtbaar worden.
 
© Nationale Onderwijsgids