Normal_euro_geld_betalen__9_

Volgende week staan honderden medewerkers van verzekeringsmaatschappijen op basisscholen in Nederland voor de klas om gastlessen te geven. Voor het eerste richten verzekeraars zich in het kader van financiële educatie ook op mbo-scholen met een serie pilotlessen. Het Verbond van Verzekeraars zegt namelijk vanuit mbo-docenten veel behoefte te zien aan lesstof op het gebied van financiële educatie. Dat meldt Blikopnieuws.

De sector richt zich dit jaar met de pilot op mbo-scholieren op niveaus 3 en 4. Uit het Nibud-onderzoek 'Mbo'ers in geldzaken' uit 2015 blijkt dat mbo-leerlingen een financieel kwetsbare groep zijn. Van de mbo'ers heeft namelijk 37 procent één of meer schulden, 20 procent komt vaak of altijd geld tekort en 15 procent ervaart zelf een financieel probleem.

In de Week van het geld start de pilot om jongeren kennis te leren maken met de basis van verzekeren. Doel is om mbo-leerlingen zelfstandig te laten nadenken over (financiële) risico's en wanneer verzekeren wel of niet zinvol is. De gastlessen worden gegeven door zogenoemde peer educators, wat zelf ook nog jongeren zijn. In de gastlessen komen interactieve kennisopdrachten, dialogen en persoonlijke ervaringen aan bod.

Na een evaluatie van de pilotlessen is het streven om het begrip verzekeren een vaste plek te geven in het MoneyWays-programma voor het mbo. Dit programma is ontwikkeld door Nibud en Diversiun en beoogt jongeren in drie lessen meer bewust te maken van geld en hoe daar mee om te gaan. 

© Nationale Onderwijsgids