Normal_geld_munten

In een vandaag gelanceerd pamflet wordt het Kabinet gevraagd om de onderwijsbenodigdheden te compenseren voor alle minderjarige studenten in het mbo. Het pamflet is een initiatief van Leergeld Nederland, de belangenbehartiger voor mbo-studenten JOB, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de MBO Raad. Zij willen minder draagkrachtige studenten van 16 en 17 jaar ook de mogelijkheden bieden op gratis onderwijs, zoals dit nu ook voor leerlingen in het voortgezet onderwijs geldt. Dit meldt de MBO Raad.

De overheid stimuleert jongeren tot 18 jaar minimaal een havo- of mbo-diploma te halen op niveau 2 om zo de schooluitval te verkleinen en meer jongeren aan een baan te helpen. Hiervoor moeten dan echter financiële middelen ingezet worden om alle jongeren dit doel te laten bereiken. Want een tekort aan financiële middelen kan schooluitval in de hand werken en de kansen op het halen van een diploma verkleinen. Via het pamflet willen de ondertekenaars hiervoor aandacht hiervoor vragen bij de overheid. Zij willen ook dat er per direct een overgangsregeling voor minimagezinnen met studenten in het mbo komt waarbij de onderwijsbenodigdheden in ieder geval voor deze doelgroep al op korte termijn gratis wordt, bijvoorbeeld via een landelijk fonds.  
 
Het aanvragen van vergoedingen voor schoolkosten blijkt steeds meer een tendens te worden. Zowel Leergeld Nederland, gemeenten, als mbo-scholen zien steeds vaker dat mensen een aanvraag doen voor financiële steun. Dit is een gevolg van de afschaffing van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdragen (WTOS). Tegenwoordig wordt vanuit het kindgebonden budget kosten voor minderjarige leerlingen betaald, zoals schoolboeken. Studenten op het mbo vallen hierbij buiten de boot. Juist zij kunnen hoge opleidingskosten hebben of moeten veel persoonsgebonden leermiddelen aanschaffen. 
 
Veel scholen hebben wel maatregelen getroffen voor studenten uit minimagezinnen, zoals een noodfonds, betalingsregelingen, de mogelijkheid om onderwijsbenodigdheden te huren etc. De MBO Raad adviseert scholen hier meer bekendheid aan te geven, en studenten ook te wijzen op wat Leergeld Nederland voor hen kan betekenen.
 
© Nationale Onderwijsgids