Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

Honderden studenten op het mbo moeten plotsklaps in het midden van het schooljaar een nieuwe stageplek zoeken. Hun huidige stageplek is weggevallen omdat de betreffende winkel failliet is gegaan. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het betreft met name mbo-opleidingen richting detailhandel of horeca. Vooral studenten die hun afstudeerstage bij een winkelketen zoals Scapino, Perrysport of V&D/La Place liepen, zijn ernstig gedupeerd. In het midden van het laatste schooljaar zijn zij genoodzaakt een andere stageplek te zoeken, terwijl zij al in juni moeten afstuderen.   
 
Volgens de bedrijfstakgroep Handel en Mode, een gezamenlijk platform van de mbo-opleidingen, zijn ongeveer vierhonderd mbo-studenten van hun stage beroofd, naast de studenten die vanuit een horecaopleiding praktijkervaring opdeden bij La Place in V&D. De bedrijfstakgroep vraagt in een brandbrief aan onderwijsminister Jet Bussemaker om coulance voor de gedupeerde leerlingen. Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), die het aantal stageplekken registreert, weet nog niet precies hoeveel studenten gedupeerd zijn. Maar alleen al in de zestig vestigingen van V&D waren 260 stageplekken voor studenten. 
 
Volgens Marije Hulsbosch van de mbo-raad zijn scholen overvallen door dit probleem. Zij vindt dat scholen en bedrijven samen oplossingen moeten bedenken. “Vraag of winkels extra stagiaires kunnen aannemen en onderzoek of er nieuw, erkende leerbedrijven kunnen komen. Want, hoe goed bedoeld ook, een ondernemer kan niet zomaar een mbo'er opnemen." 
 
Inmiddels wordt in andere winkelketens, zoals supermarkten, gezocht naar stageplekken. Hierdoor zou 90 procent van de mbo'ers die bij V&D stage liepen, een nieuwe stageplek hebben gekregen. Voor de overige mbo'ers is nog geen oplossing gevonden.
 
© Nationale Onderwijsgids