Normal_school_klas_leeg_stoel_tafel

De gemeente Rotterdam is zelf medeschuldig aan het misbruik met studiefinanciering door mbo'ers. Dat zeggen docenten van het Rotterdamse Albeda College. Zij reageren hiermee op de berichtgeving eerder deze week waarin onder meer onderwijswethouder Hugo de Jonge verontwaardigd reageerde op de fraude. Dit meldt de NOS.

Sommige Rotterdamse jongeren zouden zich alleen voor een mbo-opleiding hebben ingeschreven om studiefinanciering te kunnen ontvangen. Zij strijken maandelijks maximaal 800 euro op terwijl zij niet naar school gaan. Docenten van het Albeda College, die anoniem willen blijven, bevestigen dit verhaal. Volgens de docenten wordt dit misbruik echter mede in de hand gewerkt door het beleid dat de gemeente Rotterdam hanteert.

In Rotterdam moeten jongeren die geen werk hebben verplicht een opleiding volgen. Zo dwingt de gemeente jongeren naar school te gaan, ook als ze daar helemaal niet geschikt voor zijn, zeggen de docenten. “Je ziet leerlingen met enorme schulden, psychische problemen, een laag IQ. Ze redden het eerder al niet in het onderwijs en toch moeten ze er weer in. Het is gewoon beschamend. Bij sommige projecten komt er op een gegeven moment niemand meer in de klas.”

Volgens de leraren is er veel mis met het absentiesysteem. In dit systeem wordt ziekte gezien als geoorloofd verzuim. Leerlingen blijven weg of komen slechts sporadisch opdagen en al die tijd wordt de studiefinanciering gewoon uitbetaald. Een leerplichtambtenaar uit de regio erkent dit: “De leerlingen kennen de regels precies en de meeste mbo's zijn fabrieken. Het personeel wordt overbelast met andere taken dan lesgeven, zoals de verzuimadministratie.”

Partij Leefbaar Rotterdam wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt. Wethouder wil echter eerst het interne onderzoek van de scholen zelf afwachten om meer inzicht te krijgen in de omvang van het probleem.

© Nationale Onderwijsgids