Normal_bejaarde_en_verzorger

Elf procent van de verpleegkundigen zou wel willen overstappen naar de thuiszorg. Van de mbo'ers in de thuiszorg wil dertig procent doorstromen naar een hbo-verpleegkunde opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van NIVEL in opdracht van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

Het tekort aan wijkverpleegkundigen kan op twee manieren verminderd worden. Hbo-opgeleide verpleegkundigen kiezen vaker voor het werken in de wijk en mbo-opgeleide verpleegkundigen stromen door naar een hbo-verpleegkunde opleiding. Nivel deed onderzoek naar de belangstelling hiervoor onder verpleegkundigen zelf.
 
Elf procent van de verpleegkundigen wil overstappen naar de thuiszorg. Met name de variatie aan cliënten in de thuiszorg wordt als aantrekkelijk gezien. Gemiddeld heeft ongeveer twintig procent van de mbo-opgeleide verpleegkundigen belangstelling voor een hbo-v opleiding. Van de mbo'ers in de thuiszorg wil zelfs dertig procent doorstromen naar een hbo-verpleegkunde opleiding. Een vergoeding van de opleidingskosten en een verkort opleidingstraject helpt mee in de besluitvorming hierover, naast aandacht voor de combinatie werk-studie-privé, een goede aansluiting van de hbo-v opleiding op de eigen vaardigheden en uitzicht op een baan.
 
De onderzoekers hebben acht aanbevelingen opgesteld om verpleegkundigen stimulansen te geven om als wijkverpleegkundigen te gaan werken. Deze aanbevelingen kwamen tot stand in samenwerking met een adviesgroep van mensen uit de betrokken sectoren.  
 
Dit rapport is gebaseerd op een literatuuronderzoek en een online vragenlijst onder 922 verpleegkundigen uit verschillende zorgsectoren van de directe cliëntenzorg, die deelnemen aan het landelijke NIVEL Panel Verpleging & Verzorging. Hiervan hebben 484 respondenten gereageerd.
 
© Nationale Onderwijsgids