Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

De Onderwijsinspectie heeft een overzicht gepubliceerd met 15 mbo-opleidingen die van onvoldoende kwaliteit zijn. Ook zijn er 118 mbo-opleidingen in het overzicht opgenomen waarvan de examinering onder de maat is. In het overzicht zijn deze per instelling opgenomen, meldt de inspectie. 

De nieuwe cijfers laten een lichte verbetering zien ten opzichte van een maand geleden. Toen waren er zestien zeer zwakke mbo-opleidingen en waren er 120 mbo-opleidingen met een slechte examinering.

De inspectie heeft de opleidingen onderzocht na een analyse van landelijke gegevens, op basis van het trekken van een steekproef of na mogelijke signalen of klachten. De oordelen zijn altijd gebaseerd op onderzoek van de inspectie. Het onderwijs is van onvoldoende kwaliteit (‘zeer zwak’) als de opleiding te weinig gediplomeerden oplevert, én als het onderwijsproces ernstige tekortkomingen vertoont. De examinering is van onvoldoende kwaliteit als deze niet aan de examenstandaarden voldoet. Een onvoldoende voor examens kan komen door examens die de instelling zelf gemaakt heeft, of door examens die zijn ingekocht bij een examenleverancier. In alle gevallen is de instelling overigens verantwoordelijk voor de kwaliteit van de examens.

Vijf weken na het vaststellen van het inspectierapport waarin de onvoldoende kwaliteit is opgenomen, wordt het rapport gepubliceerd en komt een opleiding in het overzicht te staan. Na ongeveer een jaar vindt een vervolgonderzoek plaats. Als de kwaliteit is hersteld, verdwijnt de opleiding van het overzicht. Zolang het rapport van het vervolgonderzoek nog niet is gepubliceerd, markeren we de opleiding zodat te zien is dat deze al wel verbeterd is. Bij onvoldoende kwaliteit blijft de opleiding op het overzicht staan.

De volgende actualisatie vindt plaats in maart 2016. 

Opleidingen van onvoldoende kwaliteit regionale opleidingscentra
O
verzicht niet-bekostigde instellingen met een licentie voor mbo-opleidingen
O
verzicht Agrarische onderwijscentra

Update: Volgens onderwijsinspectie is de opleiding Autotechnicus/Autotechniek van Zadkine een zeer zwakke opleiding. Zadkine meldt echter dat de licentie van deze opleiding al op 1 augustus 2014 is ingetrokken. De opleiding kan dus niet meer worden voorgesteld als een zeer zwakke opleiding van de school.  

© Nationale Onderwijsgids