Normal_tweede_kamer_politiek

De Tweede Kamer heeft ermee ingestemd opnieuw extra geld te steken in het ROC Leiden. Het bedrag is een deel van de 40 miljoen euro dat apart is gezet voor het reddingsplan van de mbo-instelling. de VVD en PVV zouden liever zien dat het ROC Leiden failliet wordt verklaard maar onder meer de SP en het CDA vrezen dat de studenten daar dan de dupe van worden. Daarom gaat de Kamer alsnog akkoord met het herstelplan. Dit meldt het AD.

Het ROC Leiden kwam in 2012 in de problemen door financieel wanbeleid van het bestuur. Dat had zijn weerslag op de onderwijskwaliteit van de mbo-school. In een recent rapport constateert de inspectie dat de kwaliteit nog steeds niet op orde is. Ook heeft de inspectie veel kritiek op de plannen die de school heeft ingediend om de kwaliteit weer op peil te brengen. Minister Bussemaker van Onderwijs erkent dat het oordeel van de inspectie haar teleurstelde maar benadrukt dat de ervaringen van het bestuur, docenten en studenten een ander beeld schetsen.

Het ROC Leiden krijgt daarom het voordeel van de twijfel in het belang van de studenten. Wel wil de Kamer de oud-bestuursleden van het ROC aansprakelijk stellen voor de problemen. Hoewel minister Bussemaker de mogelijkheid heeft om een procedure te starten, wacht zij nog even af. De huidige Raad van Toezicht van de school heeft namelijk als stappen genomen tegen het oud-bestuur en het lijkt de minister niet verstandig als er procedures door elkaar gaan lopen.

© Nationale Onderwijsgids