Normal_ov_chipkaart_inchecken

Met de OV-sector is een akkoord gesloten voor uitbreiding van het studentenreisrecht voor mbo-studenten onder de 18 jaar. Minister Bussemaker van Onderwijs heeft in een Kamerbrief laten weten dat deze voorziening per 1 januari 2017 wordt ingevoerd. Bussemaker wilde eigenlijk dat het reisrecht per 1 augustus 2016 beschikbaar kwam, maar de OV-vervoerders hebben laten weten dat het niet voor 1 januari 2017 lukt om over voldoende materieel te beschikken. 

De invoering van het reisrecht is niet gemakkelijk, omdat het afhankelijk is van een groot aantal zaken: de technische systemen bij DUO, de ReisrechtStudentenRegisseur en de uitvoeringsorganisatie van de OV-vervoerders. Daarnaast spelen ook de praktische mogelijkheden van de OV-vervoerders en de financiële kaders in 2016 een belangrijke rol.

Voor de invoering van het reisrecht moeten de OV-vervoerders over voldoende materieel beschikken. Zo is bijvoorbeeld een belangrijke aanschaf van nieuw NS (sprinter-)materieel begin 2017 voorzien. De aanschaf hiervan kan niet naar voren worden gehaald. “Met de OV-sector ben ik daarom overeengekomen dat per 1 januari 2017 op een goede en verantwoorde wijze het reisrecht voor minderjarige MBO-studenten wordt ingevoerd”, aldus Bussemaker.

© Nationale Onderwijsgids