Normal_mbo_eten

Docenten, studenten, toezichthouders en bestuurders in het mbo zeggen niets te zien in de gedwongen splitsing van scholen. Onlangs maakte minister Bussemaker van Onderwijs bekend een einde te willen maken aan de grote scholen. De mbo's zelf zijn het hier niet mee eens en roepen de minister in een gezamenlijke brief op om van dit plan af te zien. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De ondertekenaars van de brief zeggen dat scholen niet zitten te wachten op Haagse regelgeving die scholen min of meer verplicht gemeenschappen van mbo-colleges te vormen. De scholen beseffen hoe belangrijk het kleinschalig aanbieden van onderwijs binnen grotere scholen voor de studenten is en onderschrijven daarom de menselijke maat in het onderwijs. De scholen zeggen hier al naar te streven met de organisatie in onderwijsteams, de bouwstenen voor het mbo en de 'thuisbasis' voor studenten en docenten.

Bussemaker heeft laten weten dat de maatregelen die zij wil treffen erop gericht zijn de menselijke maat te borgen in het mbo. De bewindsvrouw zegt blij te zijn dat scholen en studenten deze wens delen. Een woordvoerder van Bussemaker heeft laten weten dat de minister uit de brief begrijpt dat alle mbo-scholen voortvarend aan de slag gaan met het vormgeven van de menselijke maat. De Onderwijsminister zegt hier hoge verwachtingen van te hebben ziet de plannen van de scholen met belangstelling tegemoet.

In de plannen van Bussemaker moeten de grote ROC's plaatsmaken voor kleine, herkenbare mbo-colleges. Scholen met meer dan 5000 studenten moeten verplicht splitsen. Als deze regel nu ingevoerd zou worden, zou dit gelden voor 38 van de 64 mbo's. Door de nieuwe maatregelen moeten studenten meer persoonlijke aandacht krijgen, zodat vroegtijdige schooluitval wordt voorkomen. 

© Nationale Onderwijsgids