Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

De Onderwijsinspectie heeft een zelfevaluatie verricht naar het toezicht op ROC Leiden. De inspectie wil hiermee naar eigen zeggen bezinnen op de vraag in hoeverre het toezicht bij ROC Leiden effectief is geweest. De zelfevaluatie sluit aan bij het onderzoek van de Commissie-meurs naar de huisvesting van ROC Leiden dat op 1 december is verschenen. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

Het ROC kwam in de problemen door dure nieuwbouw. In de zomer van 2015 werd de mbo-instelling ternauwernood gered van een faillissement. De redding betekende een grote opluchting voor studenten en docenten van de onderwijsinstelling, die lang in onzekerheid hadden geleefd. Bussemaker maakte gisteren bekend een nader onderzoek te willen naar de aansprakelijkheid van de bestuurders van ROC Leiden. De Onderwijsminister kondigde dit aan in haar reactie op het rapport van de commissie-Meurs naar de gang van zaken rond het ROC.

De bewindsvrouw wil ook de afstemming tussen het ministerie van OCW en de inspectie verder verbeteren. Hierdoor wordt voor iedereen duidelijk wat de marsroute is wanneer een onderwijsinstelling in ernstige financiële problemen verkeert. De Onderwijsinspectie heeft een zelfevaluatie uitgevoerd om lessen te trekken uit de ervaringen. Het rapport is hier te bekijken.

© Nationale Onderwijsgids