Normal_tweede_kamer

De SP wil dat de verantwoordelijkheid voor vastgoed weggehaald wordt bij de schoolbesturen van mbo's, hbo's en universiteiten. Aanleiding hiervoor is het rapport over ROC Leiden. Minister Bussemaker van Onderwijs wil het vastgoed bij de scholen laten, maar wil hierop wel strenger toezicht. Dat meldt NOS.

Volgens Kamerlid Van Dijk van de SP gaan de gebouwen van het hoger onderwijs inmiddels over “megalomane bouwprojecten”. De VVD wil dat scholen die een puinhoop maken van hun vastgoedbeleid failliet gaan, om zo de vastgoedbedrijven die profiteren van budgetoverschrijdingen te waarschuwen. “Je moet mismanagement niet belonen met een financiële injectie”, aldus Kamerlid Lucas van de VVD.

In het rapport over ROC Leiden concludeerde een commissie dat bij de mbo-instelling de nieuwbouw vijf keer duurder werden dan nodig door gebrek aan regie en kennis. Vandaag gaat de Tweede Kamer de initiatiefnota bespreken voor meer democratie in het onderwijs. Ook het vastgoedvoorstel van de SP wordt besproken. 

© Nationale Onderwijsgids