Normal_geslaagd_afgestudeerd_diploma

Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland hebben gisteren aan minister Bussemaker een notitie overhandigd. In dit document vermelden zij een aantal zaken die volgens de verenigingen van belang zijn voor de verdere uitrol van het Associate Degree-programma in het hbo. Steeds meer hogescholen starten dergelijke tweejarige opleidingen. De ondernemersorganisatie juichen deze trend toe omdat er bij werkgevers een groeiende behoefte is aan opleidingen waarbij werknemers hun kennis en vaardigheden kunnen uitbreiden.

Het Associate Degree-programma vult het gat op tussen mbo4-opleidingen en de (vierjarige) hbo bachelors. Werknemers met een mbo4-diploma, maar ook doorstromers van het mbo en havisten, kunnen zo snel opgeleid worden tot een hbo werk- en denkniveau. Associate Degree (Ad) opleidingen hebben een eigen graad.

Minister Bussemaker is van plan de Ad-opleidingen een meer zelfstandige positie toe te kennen binnen het hoger onderwijs. De ondernemersorganisatie zijn blij met dit plan. In de overhandigde notitie reiken zij de minister enkele punten aan die zij daarbij van belang achten. Zo vinden de VNO-NCW en MKB Nederland het belangrijk dat er aparte afspraken worden gemaakt voor opleidingseisen van praktijkdocenten. De nu geldende eis dat docenten verplicht een lerarenopleiding moeten volgen is volgens de organisaties voor praktijkdocenten uit het bedrijfsleven niet altijd haalbaar. Deze mensen zijn echter van groot belang voor het succes van de Ad-opleidingen.

Ook pleiten de organisaties voor een landelijk netwerk van onderwijs, studenten en bedrijfsleven. Dit netwerk moet in de gaten houden of de inrichting van nieuwe Ad-opleidingen goed verloopt. Daarnaast werkt dit netwerk als stimulans voor de verdere ontwikkeling van het programma en moet het ervoor zorgen dat het bestaan van Ad-opleidingen meer bekendheid krijgt bij zowel werkgevers als werknemers en studenten.

© Nationale Onderwijsgids