Normal_schrijven_pen_auteur

In Nederland is 1 op de 9 mensen laaggeletterd, dat zijn in totaal 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar. Zij kunnen onvoldoende lezen en schrijven om mee te kunnen doen op school, op werk en in de maatschappij. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven voelen zich, zowel lichamelijk als geestelijk, vaker minder gezond dan niet-laaggeletterden. Dat meldt Gemeenten van de toekomst.

Het onderwerp wordt binnen gemeenten vooral vanuit de educatiehoek aangevlogen. Inzoomen op casusniveau, het pad volgen dat een laaggeletterde burger doorloopt, levert volgens Arjan Beune van Stichting Lezen & Schrijven interessante informatie op voor gemeenten. Het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam is volgens Beune een mooi voorbeeld van dienstverlening waarbij aandacht voor taal is ingebed in het werkproces. Bij het Jongerenloket melden jongeren zich met vragen over onderwijs, werk of inkomen. Dit zijn honderden mensen tussen de 16 en 27 jaar die geen opleiding volgen of baan hebben. Beune: “Taal kan de oorzaak zijn van de problemen die zij ondervinden. Om taalproblemen te achterhalen en handvatten te hebben om die aan te pakken, maken alle jongeren van het jongerenloket de Taalmeter. Dit is een online signaleringsinstrument dat binnen 12 tot 15 minuten op eenvoudige en betrouwbare wijze laat zien of iemand moeite heeft met taal.”

Intussen is gebleken dat dit het geval is bij een derde van de jongeren bij het Jongerenloket. Deze jongeren kunnen terecht bij het Taalpunt, dat gevestigd is in het Jongerenloket. Hier krijgen zij een taaltraject op maat aangeboden, veelal via een ROC. “Dankzij dit traject kunnen velen nu wel doorstromen naar werk of school en zijn zij weer gemotiveerd een succes van hun leven te maken.” 

© Nationale Onderwijsgids