Logo_4ec2abfa-8991-428f-8bb8-8b16c30583ac

Deze week lanceerde de CED-Groep Newswise: lessen begrijpend lezen voor het vak Engels. De lessen van Newswise draaien om een interessant actueel onderwerp uit het (wereld)nieuws. Zo gaat de eerste aflevering over Spectre, de vierentwintigste James Bondfilm. Newswise is ontwikkeld op verzoek van scholen.

Newswise biedt aanvullend lesmateriaal voor begrijpend lezen aan de hand van vijf evidence-based leesstrategieën, met aandacht voor woordenschat. Newswise is te gebruiken naast elke methode Engels en geschikt om mee te differentiëren. Met dit actuele lesmateriaal sluit de CED-Groep aan bij de internationalisering van het Nederlandse onderwijs.

Newswise is gebaseerd op de succesvolle aanpak van Nieuwsbegrip, dat op ruim 6.000 scholen wordt ingezet. Het gebruik van actuele teksten motiveert de leerlingen tot lezen en zorgt voor betere resultaten op het gebied van begrijpend lezen. De achterliggende gedachte is dat de actualiteit de woordenschat en de kennis van de wereld vergroot. Juist dit zijn twee belangrijke voorwaarden voor begrijpend lezen. In de periode november 2014 tot maart 2015 zijn in een pilot zeven afleveringen van Newswise positief getest op 15 scholen.

Newswise verschijnt tweewekelijks op twee verschillende niveaus, A2 en B1 van het CEF (Common European Framework of Reference). Het is bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van het (tweetalig) basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en speciaal onderwijs. Zij moeten minimaal beschikken over niveau A1. 

© Nationale Onderwijsgids