Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Vanaf komend studiejaar wordt een forse instroom van studenten verwacht die recent als vluchteling ons land zijn binnengekomen. Door mbo's, hogescholen en universiteiten zijn verschillende initiatieven gestart om aan deze vraag te kunnen voldoen. Ook is er inmiddels een Landelijke Taskforce Vluchtelingen Problematiek gestart. Dat meldt NOS.

Binnen het taskforce bekijken universiteiten, hogescholen, het ministerie van Onderwijs en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoe ze kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar onderwijs. Daarnaast zijn mbo's, hogescholen en universiteiten ook bezig met eigen initiatieven. Op 1 januari start de hogeschool Utrecht een speciale pre-bacheloropleiding voor vluchtelingen met een ICT-achtergrond. De Rijksuniversiteit Groningen en de VU in Amsterdam bieden al jaren een schakelprogramma aan om vluchtelingen voor te bereiden op een universitaire studie. Dit is een intensief programma, met talencursussen en bijscholing in vakken die ze nodig hebben.

Het ROC van Twente, Saxion en de Universiteit Twente trekken samen op om vluchtelingen een passende opleiding aan te bieden. Dit kan bijdragen aan een zinvolle dagbesteding voor deze groep mensen. De scholen zouden tegen het probleem aanlopen dat de vluchtelingen moeilijk te bereiken zijn. De vluchtelingen die willen of kunnen studeren, kennen het Nederlandse onderwijssysteem niet en beschikken niet over een computer om zich daarin te verdiepen. Wij weten niet wie zíj zijn, en zij weten niet wie wíj zijn en wat we kunnen bieden”, zegt  Victor van der Chijs, voorzitter van het college van bestuur van de UT.

Van der Chijs laat weten dat de deuren bij de UT wijd open staan voor vluchtelingen. “Bij ons zijn ze heel welkom. We kunnen die mensen in Twente goed gebruiken. Er is een schreeuwend tekort aan goedopgeleide mensen. We moeten alleen contact met hen zien te leggen en zo voorkomen dat ze de hele dag zitten te kniezen achter het raam. Ik begrijp best dat de focus van het COA nu ligt op een dak boven het hoofd, maar wat ons betreft mag het wel wat sneller.”

© Nationale Onderwijsgids