Normal_lege-portomonnee-geld

Stichting Leergeld maakt zich zorgen over het aantal leerlingen dat niet aan een mbo-opleiding kan beginnen omdat ze de studiekosten niet kunnen betalen. De Stichting wil het ministerie van Onderwijs vragen geld vrij te maken zodat mbo-scholen een studiefonds kunnen oprichten voor armlastige scholieren. Dit meldt het AD.

Volgens Stichting Leergeld komen er van mbo'ers steeds meer klachten binnen over de hoge lasten die het studeren met zich meebrengt. Door de studiekosten kunnen zie niet altijd de opleiding van hun eerste keuze volgen. Dit komt vooral doordat studenten voor sommige opleidingen verplicht materialen moeten aanschaffen die veel geld kosten, zoals een kappersset, gereedschap of bedrijfskleding. De aanschafkosten hiervan kunnen oplopen tot meer dan duizend euro, aldus Stichting Leergeld.

Studenten die aan een mbo-opleiding willen beginnen zijn veelal minderjarig en kunnen dus geen aanspraak maken op het leenstelsel maar ze zijn wel leerplichtig. Stichting Leergeld vindt het daarom een taak van de overheid en de onderwijsinstellingen om armlastige mbo'ers op een andere manier tegemoet te komen in de kosten. Op vragen van de PvdA en SP over deze kwestie stelde minister Bussemaker dat scholen en ouders zelf naar een oplossing moeten zoeken maar volgens Stichting Leergeld komt daar in de praktijk vaak niet veel van terecht. “Leerplichtige studenten moeten een mbo-opleiding kiezen die past bij hun kwaliteiten en ambities, in plaats van de portemonnee van hun ouders”, zegt directeur Gaby van den Biggelaar van de stichting in pleidooi voor het noodfonds.

© Nationale Onderwijsgids