Normal_normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

Naar aanleiding van dramatische uitslagen van de rekentoets die gisteren bekend zijn gemaakt heeft staatssecretaris Dekker van Onderwijs besloten de komende vijf jaar de rekentoets niet mee te laten tellen voor een diploma in het mbo. Een groot onderzoek moet nu uitwijzen hoe scholen de miljoenen euro’s hebben besteed die ze de afgelopen jaren hebben ontvangen om het rekenonderwijs te verbeteren. Dat meldt De Telegraaf.

Volgens De Telegraaf is het maar de vraag of scholen het geld wel hebben besteed aan de verbetering van taal en rekenen. Zo is gebleken uit een enquête onder mbo’ers dat een derde zegt nooit rekenonderwijs te hebben gekregen ter voorbereiding op het rekenexamen. Ook zouden (goede) rekendocenten ontbreken op de scholen.

Middelbare scholieren zeggen ook nauwelijks rekenles te hebben gehad. En dat terwijl het voortgezet onderwijs sinds 2008 ruim 60 miljoen euro extra heeft gekregen om de taal- en rekenvaardigheden te verbeteren.  “Waar al die miljoenen zijn beland is mij wel duidelijk”, zegt emeritus hoogleraar wiskunde Jan van de Craats. “Scholen huren commerciële rekenbureautjes in, maar de leerlingen zijn er niet beter van gaan rekenen.” Van de Craats noemt het van de zotte om de rekentoets alleen mee te laten tellen op het vwo en is van mening dat de hele rekentoets van de baan moet.  De hoogleraar werkte aanvankelijk mee aan het tot stand komen van de toets. De uiteindelijke versie noemt hij de ‘Fyra van het onderwijs’ vanwege de inhoudelijk slechte vragen en het feit dat de rekenmachine mag worden gebruikt.

© Nationale Onderwijsgids