Normal_ov_chipkaart

Minderjarige mbo-studenten hebben geen recht op een studentenreisproduct, oftewel de Studenten OV-kaart. Dit gaat per 1  januari 2017 veranderen, dan hebben ook mbo'ers van 16 en 17 jaar recht op deze reisvoorziening. De Provinciale Staten van Zeeland wil echter niet zo lang wachten. Zeelandse studenten moeten vaak relatief ver reizen om naar school te kunnen en maken dus ook veel kosten. De Provincie wil de overheid daarom overhalen het reisrecht eerder in te voeren voor minderjarige mbo-leerlingen. Dit meldt de PZC.

De Provinciale Staten stemden deze ochtend in met een motie die was ingediend door de PvdA. Gedeputeerde van Onderwijs Harry van der Maas heeft toegezegd zijn contacten in Den Haag aan te wenden om de invoering van de OV-kaart voor mbo'ers te vervroegen. Hij kan niet garanderen dat het hem gaat lukken: “Het gaat wel om geld”, maar hij beloofde zijn volle inzet te geven.

Zeeland is niet de enige regio waar leerlingen vaak ver moeten reizen om naar school te kunnen. Ook Brabant kent dit probleem. Daar bestaat een regeling die de reiskosten van studenten met provinciegeld compenseert. Voor Zeeland is de regeling echter niet haalbaar. Om de kosten in de periode tot 2017 te dekken zou 750.000 euro nodig zijn, geld dat de provincie niet heeft. De PvdA heeft daarom haar hoop gevestigd op de bereidwilligheid van de Rijksoverheid de studenten eerder tegemoet te komen.

© Nationale Onderwijsgids