Normal_bussemaker3

ROC Midden Nederland heeft gehoor gegeven aan de oproep van minister Bussemaker van Onderwijs om meer mbo’ers uit te dagen om zich verder te ontwikkelen in hun vakgebied. De school gaat de komende vier jaar namelijk 21 speciale excellentieprogramma’s aanbieden. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Met behulp van deze programma's kunnen studenten meer doen dan studieboeken van ze vragen. Er gaan bijvoorbeeld studenten met een zelf opgeknapte auto naar Gambia rijden, waar zij vervolgens stage gaan lopen. “Ze moeten zelf een businessplan schrijven en sponsorgeld binnenhalen om hun reis te bekostigen. Ook moeten de studenten het vervoer van een container regelen met gereedschap en technisch materiaal. Vaardigheden die je leert door het te doen”, zegt Aris Willems, woordvoerder van ROC Midden Nederland.

De mbo-school diende op verzoek van het ministerie van Onderwijs 21 excellentieprogramma’s in op het gebied van vakverdieping, internationalisering, ondernemerschap en competitie. Alle programma’s zijn geaccordeerd. Willems zegt daar erg trots op te zijn en dat de school niets liever wil dan het talent van de studenten te helpen ontwikkelen.

Het ministerie van Onderwijs gaat de komende vier jaar 100 miljoen euro investeren in mbo-scholen die dergelijke programma’s beschikbaar stellen. Bussemaker vindt het van belang dat ook mbo’ers de kans krijgen om een ambitieus onderwijsprogramma te volgen. “Hiermee motiveren we meer jongeren om zich te ontwikkelen tot vakspecialist”, aldus de minister.

© Nationale Onderwijsgids