Normal_onderwijs_algemeen_rekenen_school

Vanaf dit schooljaar is de rekentoets doorslaggevend voor het zaken of slagen van leerlingen van het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Definitieve cijfers over hoe de toets afgelopen voorjaar is gemaakt blijven echter nog steeds uit. De toets zou tot toenemende spanningen op het Binnenhof leiden, aldus De Telegraaf. 

PvdA-Kamerlid Jadnanansing is bezig een telefonie-ronde langs scholen te doen om te achterhalen wat voor scores de leerlingen van het mbo voor de rekentoets van dit voorjaar hebben gekregen. Definitieve cijfers zijn voor zowel het middelbaar onderwijs als het mbo nog niet bekend. 
 
Dit schooljaar gaat de rekentoets voor veel examenkandidaten van het voortgezet onderwijs en mbo meetellen voor het diploma. Dit leidt tot vrees onder scholen. De leerlingen, uitgezonderd die van het vwo, maken de rekentoets namelijk slecht, zo blijkt uit voorlopige cijfers. Scholen vrezen daarom een daling in het aantal diploma's dat volgend jaar uitgereikt zal worden. 
 
Tot nu toe heeft de PvdA de invoering van de rekentoets ondersteund. Volgens de partij is de rekentoets cruciaal bij het eindexamen. Desondanks stelt ook de PvdA dat de leerlingen niet de dupe mogen worden van het slechte rekenonderwijs van de afgelopen jaren. Momenteel ziet het er echter naar uit dat dit wél het geval is. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat ongeveer 20 procent van de vmbo-leerlingen zakte voor de rekentoets, tegenover 12 procent op de havo. De voorlopige cijfers van het mbo zijn nog onbekend. 
 
© Nationale Onderwijsgids