Normal_jet_bussemaker_pvda_2

Een Food Lab in Zeeland, een nieuwe opleidingsformule voor de productietechniek in Limburg, een Creative Lab in Arnhem en een Waddencampus in het noorden van Nederland. Dit zijn vier van de in totaal 29 vernieuwende initiatieven van bedrijfsleven en onderwijsinstellingen die vandaag groen licht kregen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De bewindsvrouw maakte dat vandaag bekend tijdens een bezoek aan Arnhem. Dat meldt de Rijksoverheid.

Bussemaker bezocht in Arnhem het Creative Lab, een nieuw ‘mode-laboratorium’ waar mbo-ers, hbo-ers en modeontwerpers samen modecollecties voor hun rekening nemen, van ontwerp tot verkoop. In totaal is voor de 29 projecten 72 miljoen euro beschikbaar uit het Regionaal Investeringsfonds MBO, een cofinanciering van overheid, ondernemers en onderwijs.

Minister Bussemaker wil de baankansen van mbo-studenten vergroten door hun opleiding beter te laten aansluiten op hun toekomstige werkomgeving. Daarvoor zijn vaak flinke investeringen nodig, die zonder hulp van het regionaal bedrijfsleven en van provincies en gemeenten niet mogelijk zijn. Bussemaker brengt met haar fonds deze noodzakelijke investeringen bijeen en laat partijen samen gericht investeren in innovatief beroepsonderwijs dat beter aansluit op ontwikkelingen in de regio. 

“Het is fantastisch wat scholen en bedrijven samen van de grond weten te krijgen door gericht te kijken naar wat hun regio nodig heeft en waar dus toekomstige baankansen liggen voor jongeren. Kijk naar initiatieven als het Food Lab, een nieuwe Waddencampus of het Creative Lab hier in Arnhem. De opbrengst van geld dat hier wordt geïnvesteerd landt direct in de praktijklokalen van ons beroepsonderwijs. Studenten leren werken met moderne materialen en technieken op school en beginnen straks beter voorbereid op hun toekomstige werkplek. Bedrijven profiteren op hun beurt omdat zij investeren in toekomstige werknemers die klaar zijn om te beginnen”, aldus Bussemaker.

Klik hier voor een overzicht van alle toegekende aanvragen.

© Nationale Onderwijsgids