Normal_ict_digitaal_computer_muis

Uit de ICT-monitor 2014 blijkt dat veel mbo-instellingen geen beleid hebben op het gebied van informatieveiligheid. Ook weten ze niet hoe zij er op dit vlak voor staan. De monitor is gebaseerd op de ingevulde vragenlijsten van 28 mbo-scholen over hun ict-organisatie, -innovatie, -infrstructuur, -applicaties, -formatie en -kosten. Dat meldt Kennisnet.

De ICT-monitor is een onderzoek van Kennisnet en saMBO-ICT naar de inzet van ict in het mbo. De uitkomsten van het onderzoek moet voor scholen inzichtelijk maken hoe zij zich op het gebied van ict verhouden tot andere instellingen. Uit de monitor blijkt dat meer dan de helft van de scholen geen beleid heeft op het gebied van informatieveiligheid. 40 procent van de scholen voert minder dan eens in de drie jaar audits uit. Volgens Kennisnet is verder opvallend dat veel scholen die wel maatregelen hebben genomen, geen risico-analyse hebben gemaakt. Ruim 30 procent van de scholen blijkt een beleidsplan te hebben voor privacy.

93 procent van de scholen blijkt te hebben geïnvesteerd in clouddiensten. Wel geeft 80 procent aan dat er op dit vlak nog organisatieveranderingen aan zitten te komen. Tegenwoordig blijkt ict hoger op de agenda te staan bij management en directies van mbo-instellingen. Verder blijkt dat de ict-ondersteuning veelal is ingericht met eigen centrale budgetten. 

© Nationale Onderwijsgids