Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

De regio Zuidoost-Brabant gaat een nieuw middel inzetten om het aantal stageplekken te vergroten voor studenten van het mbo. De zogenoemde Stagebeurs moeten lokale bedrijven ertoe aanzetten om meer leerwerkplekken beschikbaar te maken voor mbo'ers die een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) doen. Dit meldt het ED.

Naar het voorbeeld van de landelijke Startersbeurs hebben de gemeente Eindhoven en 13 andere gemeenten uit de regio de eerste Stagebeurs van Nederland vormgegeven. De beurs is een vergoeding voor bedrijven die betaalde stages aanbieden aan leerlingen die een BOL-opleiding volgen.

Wethouder Staf Dapla van Eindhoven reikte de eerste symbolische Stagebeurs uit aan leerling Bart Keiren van het Summa College en zijn stagebedrijf Pezy Product Innovation in Eindhoven. Het ontwerpbureau nam tot voor kort alleen stagiaires van het hbo en wo aan maar de Stagebeurs haalde het bedrijf over een mbo'er een plek te geven.

Eindhoven ontving als centrumgemeente van de regio een Europese subsidie van 225.000 euro om de Stagebeurs mogelijk te maken. Hiervan kunnen zo'n 250 stagiaires aan de slag. Bedrijven die een mbo'er een stageplek aanbieden, kunnen nu aanspraak maken op een tegemoetkoming. Zij krijgen tot vijftig procent van de stagevergoeding die zij de studenten betalen terug.

Uit cijfers van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) blijkt dat er afgelopen jaar landelijk zo'n 14.500 van de in totaal 514.000 mbo-studenten geen stageplek konden vinden.

© Nationale Onderwijsgids