Normal_stoelen_tafels_leeg_lokaal_klas

Jongeren van 18 jaar en ouder zijn wettelijk niet meer verplicht naar school te zijn. Toch wil de gemeente Bergen op Zoom het aantal schoolverlaters zonder diploma in deze leeftijdsgroep actief terugdringen. Het gaat dan met name om studenten van het mbo. De gemeente wil een speciale leerplichtambtenaar inzetten. Dit meldt  BN DeStem.

Vanaf 18 jaar komt de leerplicht te vervallen. Scholen zijn dan ook niet langer verplicht schoolverzuim van de leerling te melden bij de leerplichtambtenaar. Maar de gemeente Bergen op Zoom vindt het nog steeds een verantwoordelijkheid van onderwijsinstellingen om ook meerderjarige leerlingen op school te houden zodat zij hun startkwalificatie behalen voor de arbeidsmarkt.

“Wij willen graag dat scholen het melden”, zegt wethouder Yvonne Kammeijer van Onderwijs in een toelichting. “Wettelijk hoeven scholen dat niet te doen maar wij kunnen dan meteen een ambtenaar inzitten die de reden van het verzuim probeert te achterhalen. Misschien heeft iemand een verkeerde keus gemaakt en is een andere opleiding geschikter”.

Het Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant kreeg vorig jaar flink meer meldingen van verzuimende leerlingen binnen dan het jaar daarvoor. Het beeld is wellicht niet helemaal representatief omdat mbo-instellingen verzuim niet altijd doorgeven van 18-jarigen. Toch vindt de gemeente een stijging van 131 naar 162 verzuimmeldingen in een jaar tijd zorgelijk en reden voor actie.

© Nationale Onderwijsgids