Normal_transport_bus_openbaar_vervoer

Het experiment om jongeren van 18 jaar het busrijbewijs te laten halen, dreigt te mislukken. Op verzoek van diverse openbaar vervoersbedrijven werd de minimumleeftijd voor het benodigde D-rijbewijs verlaagd van 21 jaar naar 18. In de vier jaar dat de proef nu loopt, hebben slecht vijftien jongeren gebruik gemaakt van de nieuwe regeling, zo schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur aan de Tweede Kamer. Dit meldt Metronieuws.

Busbedrijven hebben behoefte aan jonge chauffeurs omdat de leeftijdsopbouw onder het huidige buspersoneel “relatief onevenwichtig” is. Daarom startte de overheid in 2011 een experiment om jongeren te werven. Tot nu toe is de belangstelling om op 18-jarige leeftijd als buschauffeur aan de slag te gaan echter uiterst gering. Het is dan ook nu niet te beoordelen of het een goed idee is om tieners een bus te laten besturen, vindt staatssecretaris Mansveld.

Mansveld gaat nu eerst bij buurlanden navraag doen naar hun ervaringen met jonge buschauffeurs en het veiligheidsaspect. Ook wil ze inventariseren hoe groot de behoefte aan nieuwe chauffeurs op dit moment is en wat de vervoersbedrijven zelf doen om hun personeelsbestand op peil te houden. Mansveld verwacht na de zomer de resultaten van dit onderzoek aan de Tweede Kamer te kunnen voorleggen.

© Nationale Onderwijsgids