Normal_copyright_stockfreeimages_docent_leraar_

Acht mbo-instellingen en hogescholen uit de regio Zwolle gaan samenwerken om een dreigend docententekort op te vangen. De komende vijf jaar zal zo'n tien tot twintig procent van de docenten uit Zwolse beroepsonderwijs met pensioen gaan. De scholen gaan gezamenlijk een plan van aanpak opstellen om een tekort aan leraren te voorkomen. Dit meldt de Stentor.

Hogescholen Windesheim,  ArtEZ, Viaa en de Katholieke Pabo Zwolle en vakschool Cipab, AOC Groene Welle, het Deltion College en Landstede hebben in een notitie hun samenwerking daartoe vastgelegd. De instellingen gaan verschillende opties bekijken waaronder onderlinge uitwisseling van docenten. Ook willen de scholen bekijken of het mogelijk is om gezamenlijk de arbeidsmarkt de benaderen en welke rol de instellingen kunnen spelen in het opleiden van zij-instromers in het onderwijs.

Om aan de vraag te kunnen voldoen zijn veel nieuwe leerkrachten nodig. In Zwolle zijn in totaal zo'n vijfduizend mensen werkzaam in het onderwijs. Naar verwachting zullen vijfhonderd tot duizend banen vrijkomen binnen nu en vijf jaar.

© Nationale Onderwijsgids