Normal_download

Vandaag gaat WijkLeerbedrijf Winsum van start. In het WijkLeerbedrijf ondersteunen ongeveer tien studenten van het Alfa-college de dorpsbewoners van Winsum met hand- en spandiensten. Voorafgaand aan de officiële opening ondertekenen de gemeente Winsum, het Werkplein, De Hoven, het Alfa-college en kenniscentrum Calibris de samenwerkingsovereenkomst waardoor het WijkLeerbedrijf van start kan. Dit meldt Calibris. 

In WijkLeerbedrijf zijn studenten van de Entreeopleiding Dienstverlening & Zorg niveau 1 van het Alfa-college, onder begeleiding van professionals, inwoners van Winsum van dienst. Het gaat dan om niet-geïndiceerde informele zorgvragen. Denk hierbij aan huishoudelijk werk, zoals afwassen, schoonmaken, wassen, strijken, bed opmaken of verschonen en voorbereiden van de maaltijd. Daarnaast volgen de studenten hun lessen en maken zij hun opdrachten en huiswerk in het leerhome, gevestigd in Winkheem. 
  
“Het komt er op neer dat iedereen er beter van wordt,” geeft coördinator Gerda Boersema van Calibris aan. “De mensen in het dorp krijgen de hulp die ze nodig hebben en de studenten doen de noodzakelijke praktijkervaring op. Ook voor werkzoekenden in Winsum en omgeving biedt het een mogelijkheid om in hun eigen dorp weer een opleiding in de sector zorg en welzijn te volgen. Bovendien brengt het verlichting voor de vele mantelzorgers en vrijwilligers. Voor de samenwerkende  organisaties is het een leerconcept dat alleen maar win – win oplevert.“
 
De studenten zijn tien dagdelen van twee uur per week beschikbaar om passende diensten te verlenen in gezinnen. Een coördinator zorgt namens de gemeente voor de werving en voor contacten met gezinnen en studenten. Vanuit het Alfa-college is een docent voortdurend aanwezig in Winsum. De expertise van De Hoven met betrekking tot opleiden in de praktijk is daarnaast van groot belang en zal optimaal benut worden. 
 
© Nationale Onderwijsgids