Normal_vakcollege_vmbo_mbo
Dit schooljaar bieden Groningse scholen voor het eerst entreeopleidingen aan. Ruim 500 leerlingen zijn afgelopen week van start gegaan bij het Alfa-college in Groningen en bij het Noorderpoort in Groningen, Appingedam en Veendam. Jongeren ouder dan 16 jaar zonder vooropleiding kunnen via de entreeopleiding toch nog een (mbo) startkwalificatie halen. Dit meldt het Streekblad. 
 
De jongeren worden tijdens de entreeopleiding gedurende een jaar op mbo niveau 1 geschoold. Na het eerste jaar kunnen ze ofwel de arbeidsmarkt opgaan of doorstromen naar een mbo-niveau 2 opleiding. De studenten krijgen intensive begeleiding tijdens de opleiding en na 4 maanden wordt een studieadvies uitgegeven aan de student. Entreeopleidingen zijn uitsluitend toegankelijk voor jongeren die niet aan de vooropleidingseisen voor niveau 2 en hoger voldoen. De jongeren mogen nog geen (vmbo-) diploma bezitten en moeten minimaal 16 jaar zijn. 
 
De Groningse scholen bieden zeven profielen binnen de entreeopleiding aan. Studenten kunnen kiezen tussen: NT2, logistiek, dienstverlening & zorg, horeca, bouwen & wonen, installatietechniek & metaal, detailhandel en groen. Om de entreeopleidingen aan te bieden werken het Alfa-college, Noorderpoort, de Campus Winschoten en AOC Terra nauw samen. De profielen zijn over de verschillende vestigingen van de scholen verdeeld. AOC Terra en Campus Winschoten  starten volgend jaar pas met de opleidingen. 
 
© Nationale Onderwijsgids