Normal_verpleegkundigen_plezier_zorg_personeel

Het ROC Rivor kampt met meer dan een halvering van het aantal kandidaten dat een snelle mbo-opleiding volgt. Door het wegvallen van subsidies en fiscale voordelen moet er in sommige gevallen bijna 2000 euro betaald worden; dit is meer dan twee keer zo veel als voorheen. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Het gaat hier vooral om een snelle mbo-route voor ervaren zorgkrachten. De diplomaroute houdt in dat mensen met veel praktijkervaringen bepaalde examens mogen afleggen zonder daarvoor jarenlang naar school te hoeven gaan. De studenten krijgen in plaats van fulltime onderwijs stoomcursussen met tweemaalweekse theorie- en praktijklessen. Het ROC Rivor is de grootste aanbieder van deze schaars aangeboden opleiding. 
 
Sinds 1 januari zijn subsidies en fiscale voordelen weggevallen. Dit houdt in dat kandidaten honderden euro's meer op tafel moeten leggen. In sommige gevallen kunnen de kosten tot bijna 2000 euro oplopen. Ten opzichte van vorig jaar is dat meer dan een verdubbeling van de kosten. En dit heeft gevolgen voor het aantal aanmeldingen. Waar vorig jaar nog 2000 kandidaten de opleidingen volgenden, zijn dat er dit jaar nog maar 800. Het ROC houdt rekening met meer dan een halvering van het aantal kandidaten, ook de rest van het jaar. 
 
© Nationale Onderwijsgids