Normal_monteur_student_techniek_auto_technisch

Vmbo-school Gilde Vakcollege uit Gorinchem en mbo-instelling ROC Rivor zijn een intensieve samenwerking aangegaan. Enkele technische opleidingen aan beide scholen worden samengevoegd in een geïntegreerde opleidingsroute. De scholen hopen zo het technisch beroepsonderwijs in de regio een extra impuls te geven. Dit meldt DeStadGorinchem.nl

Door de samenwerking kunnen leerlingen straks zowel hun vmbo- als mbo-diploma halen aan het technisch Vakcollege in Gorinhem. “Deze doorlopende techniekopleiding binnen de vertrouwde omgeving heeft grote voordelen”, zegt directeur Henri van Breugel van het Gilde Vakcollege. “Het leidt tot minder overlap in lesstof, voorkomt voortijdig schoolverlaten en brengt mbo-expertise naar het vmbo”.

Ook bestuursvoorzitter Rob Franken van het ROC Rivor is blij met de samenwerking. “De leerlingen maken zo een hele natuurlijke overstap”, zegt hij. Er zijn meer instellingen die een doorlopend opleidingstraject aanbieden. Het unieke aan de samenwerking van het ROC en het Gilde is dat gekozen is voor het '1-6 model'. De opleiding wordt van begin tot eind op één locatie doorlopen. Bij andere doorlopende leerlijnen neemt het ROC vaak het tweede deel van het traject over. Na intensief overleg met ouders, leerlingen en het bedrijfsleven gaven de instellingen echter de voorkeur aan een opleiding op de vertrouwde locatie van het Gilde.

De samenwerking van de twee scholen wordt ondersteund door het regionale technische bedrijfsleven. Nu wordt alleen nog voor de opleidingen Installatietechniek en Metaaltechniek als geïntegreerd traject aangeboden. Als dat een succes blijkt zullen meer opleidingen volgen. Mogelijk wordt dan ook het ROC Da Vinci bij de samenwerking betrokken.

© Nationale Onderwijsgids