Minster Bussemaker van Onderwijs in gesprek met studenten techniek (foto: Rijksoverheid)

Vanaf 2015 krijgt het middelbaar beroepsonderwijs structureel €75 miljoen extra om technische opleidingen te bekostigen. Dat maakte minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vandaag bekend. Hierdoor kunnen Regionale opleidingencentra (ROC), agrarische opleidingencentra (AOC) en (kleine) vakinstellingen hun techniekonderwijs verder ontwikkelen.

Een onafhankelijke commissie adviseerde de minister over de verdeling van de aanvullende middelen voor de mbo-sector uit de begrotingsafspraken 2014. Een van de aanbevelingen van de commissie is een algemene opwaardering van de bekostiging van de technische mbo-opleidingen. De commissie stelt vast dat deze relatief zijn ondergewaardeerd zijn.  

Om mbo-studenten meer te laten werken met moderne materialen en technieken op school stelde Bussemaker eerder al extra geld beschikbaar in de vorm van een regionaal investeringsfonds. Samen met een investering van het bedrijfsleven komt daarmee € 300 miljoen beschikbaar voor innovatiever beroepsonderwijs dat studenten beter voorbereidt op de toekomstige praktijk.

© Nationale Onderwijsgids